SERNIK Z TRZECH TYLKO PRODUKTÓW
NIEBO W GĘBIE, ROZPŁYWA SIĘ W USTACH - PYCHOTA !!!
PORCJA PODWOJONA
SKŁADNIKI:
6 JAJ
BIAŁA CZEKOLADA-250 G ( 2 i pół czekolady)
SEREK KREMOWY PHILADELPHIA ( 2 serki -)250 g LUB RICOTTA-250 G (1 serek)
Te składniki są podwojone, niż w oryginalnym przepisie ( tam tortownica jest na 15 cm)
TORTOWNICA 18 CM ( kupisz w TESCO ) , lub 2 małe
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzej piekarnik do 170 stopni C
Wybierz niższą półkę piekarnika i wstaw największą i najgłębszą brytfankę z piekarnika , którą trzeba potem napełnić wodą ( pół litra wody) - tam wstawisz tortownicę z sernikiem.
WYKONANIE:
rozpuść czekoladę w miseczce nad gorącą wodą.
Do roztopionej czekolady dodaj żółtka , serek i wymieszaj.
Jaja rozdziel - żółtka od białek.
Żółtka rozetrzyj ,a białka ubij na sztywno i dodaj do serka i czekolady.
Białka dodawaj w dwóch porcjach delikatnie mieszając.
Wyłóż pergamin na dno oraz boki tortownicy( wyżej niż wysokość tortownicy) i posmaruj lekko tłuszczem.
Piec w 170 stopniach C przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze ok.25 minut.- obserwuj. Nie otwieraj piekarnika , bo opadnie sernik.
Tak pozostaw przez ok. następne pół godziny, potem lekko uchyl piekarnik i tak znowu 20 minut .
Wyjmij sernik z piekarnika i gdy całkiem ostygnie posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO !!!
SERNIK Z TRZECH SKŁADNIKÓW
2
3
SERNIK Z TRZECH SKŁADNIKÓW
TORTOWNICA
SMAROWANIE I WYŁOŻENIE PERGAMINEM TORTOWNICY
WYKONANIE ORYGINALNE -
3 JAJA
BIAŁA CZEKOLADA 120 G
SEREK KREMOWY - FILADELFIA 120 G
ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!
https://youtu.be/dVvPOE-C7AE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz